Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Bolečine v nogah imajo različne vzroke in temu primerne načine zdravljenja. Bolečine v nogah lahko povzročajo mišice, ožilje ali kosti – sklepi.
Če vas zanimajo tudi druge težave s sklepi, na povezavi preberite več zapisov na to temo in vaje, ki so primerne za takšne paciente.
V spodnjem zapisu opisujem 9 možnih vzrokov, katerih ne gre spregledati in je potrebno obiskati zdravnika. Torej bolečine v nogah, ko vemo, da ne gre za preobremenitev in je v ozadju bolezen, ko je potrebno odreagirati dovolj hitro.

bolecine v nogah
Mnogokrat od zdravnika slišimo, da so vzrok degenerativne spremembe letom primerne, pa vendar nas zanima bolj natančna diagnoza.

Vzroki za bolečine v nogah

Vzroki za bolečine v nogah so mnogi. Največkrat gre za preobremenitev mišic in takšna bolečina oziroma muskelfiber, kot radi rečemo, mine v dveh dneh.
Večkrat pa gre za bolečine, ki ne minejo in se postopoma slabšajo in postajajo nevzdržne. Takrat je potrebno obiskati zdravnika, da skupaj s pacientovim pričevanjem, najdeta vzrok za bolečine v nogah.

9 možnih vzrokov za bolečine v nogah

V spodnjih zapisih preberite 9 možnih vzrokov, ki povzročajo bolečine v nogah in jim je potrebno nameniti posebno pozornost:

Artritis sklepa povzroča bolečine v nogah

Artritis sklepa pomeni, da je sklep vnet oziroma, da se v njem dogaja vnetni proces. To se odraža v bolečini sklepa, ki bolnika omejuje pri gibanje in vsakodnevnih opravilih. Najpogosteje se pojavi na kolenu in gležnju.

artritis- bolecine v nogah
Artritis poleg bolečine v nogah povzroči oteklo koleno, kar je eden prvih simptomov pri vnetem kolenu.


Artritis je pogost vzrok za bolečine v nogah, ki spremlja oziroma izvira iz obrabe sklepa. Ko se sklep obrablja in se v sklepu tvorijo izrastki, se obraba hitro sprevrže v obdobje vnetja, ki pojenja in se zopet povrne. Vedeti pa moramo, da je artritis ohlapno ime za več kot 100 vrst vnetnih bolezni in nekatere vrste ne izhajajo iz obrabe. Da boste bolje razlikovali obrabo od vnetja, preberite kaj je artritis in izvedeli boste tudi različne vrste te bolezni. Ko govorimo o bolečinah v nogah, pa velikokrat artritis kolena, gležnja ali kolka izhaja iz obrabe.

Putika in napad putike

Poznamo tudi posebno vrsto artritisa, ki ga imenujemo urični artritis oziroma PUTIKA, ki je značilna za moške in pogosto prizadene nožni palec. Tovrstni artritis je metabolne narave, saj gre za presnovno napako, ko se urični kristali nabirajo na sklepu. Le-ta se močno vname in rečemo, da bolnik doživi napad putike.

vzrok za bolecine v nogah: putika
Vzrok za bolečine v nogah je tudi putika, ki prizadene nožni palec na nogi in je pogostejša pri moških. Koliko časa traja putika in napad putike in kako se lahko izognete tej bolečini, preberite na povezavi.

Fibromialgija – bolečine v nogah zaradi mišic

Fibromialgija je revmatska bolezen, ki prizadene zunaj sklepne strukture. To so mišice, kite in vezi. Pacienti to bolezen opisujejo kot “vse me boli”, obravnavajo jih revmatologi. Zato fibromialgija povzroča, med drugim, tudi bolečine v mišicah nog, saj so mišice zakrčene. Torej so vzrok za bolečine, bolečine v mišicah, ki jih povzroča fibromialgija.

Artroza oz obraba sklepa

Arroza je obraba sklepa, ki je najpogostejša v tistih sklepih, ki so najbolj obremenjeni, med njih sodijo zagotovo sklepi spodnjih okončin, ki nosijo težo telesa:

Artroza oziroma obraba sklepa, ki nam omogoča gibanje, povzroča bolečine in omejuje gibanje pacienta. Artroza sklepa se pojavi postopoma in na začetku pacienta ne daje posebne pozornosti tej bolečini. Ko se bolečina v sklepu začne pojavljati pogosteje, se pacient sprašuje, kaj je to. Ko bolečina vztraja že nekaj časa in je vedno hujša, je navadno artroza že v napredovani fazi.

artroza kolka - vzrok za bolečine v nogah
Artroza kolka je vzrok za bolečine v nogah, ki poleg bolečine pacientu omejuje gibanje. Na povezavi preberite vzroke, znake in načine zdravljenja artroze.

Bolečine v križu, ki povzročajo išias v nogi

Bolečine v križu, ki povzročijo išias v nogi, so pogost pojav, ker se v križu uklešči išialni živec, ki seva v eno nogo. Do bolečin v križu pride najpogosteje zaradi življenjskega sloga, ko je premalo gibanja in preveč sedenja. Danes ljudje v službah presedijo več kot 10 ur na dan za računalnikom in to se odraža v nepravilni drži.
Mnogokrat je za bolečine v nogah kriva hrbtenica, zato preberite prepoznavanje, vzroke in zdravljenje bolečine v nogah zaradi hrbtenice in tudi vaje za tovrstne težave.

Zlom kosti v nogi

Zlom katere od kosti v nogi povzroča bolečino. Kosti noge nosijo težo in sodelujejo z mišicami noge, zaradi česar lahko hodimo in tečemo. Kost stegna se imenuje stegnenica. Kosti v goleni se imenujeta golenica in piščal. Golenica leži v bližini površine kože, zato boli, če se vanjo udariš. Če doživiš zlom kosti, to boli. Zdravniki zlomljeno kost mobilizirajo z mavcem ali operacijo, da se pravilno zaceli. Kako si pomagati, da se zlom kosti zaceli hitreje, preberite na povezavi.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, ko kosti postanejo porozne, ker se jim zmanjša kostna gostota. Je bolj pogosta pri ženskah kot pri moških, a to še ne pomeni, da moški nimajo osteoporoze. Zdravnik navadno žensko po 55. letu starosti napoti na merjenje kostne gostote, ker je zelo pomembno zgodnje odkrivanje te bolezni. Ženske po menopavzi, ki nastopi nekje po 55. letu, so bolj rizične za to bolezen, ker hormoni v telesu povzročijo, da se gostota kosti zmanjša.

Včasih so osteoporozi rekli tiha bolezen, vendar danes pacientke z osteoporozo povedo, da kosti bolijo. Tako osteoporoza povzroča bolečino v kosteh in sklepih. Če je osteoporoza spregledana ali ugotovljena prepozno, je velika verjetnost za zlome poroznih kosti, saj so te kosti krhke in neelastične.

Osteoporoza je bolezen poroznih kosti, ki povzroča bolečino kosti in sklepov, zato je zgodnje odkrivanje pomembno. Preverite načine ugotavljanja te bolezni in zdravljenje.

Bolezni ožilja

Bolezni srca in ožilja so tudi vzrok, ko po nogah peče in boli. Še posebno pacienti čutijo pekočo bolečino poleti, ko žile na nogah tudi vidno izstopijo. Krčne žile se pojavijo pri ljudeh, ki opravljajo delo, ko veliko stojijo. Resnica je tudi ta, da se bolezni srca in ožilja podedujejo in nanj nimamo vpliva. Na povezavi preberite kakšni so še drugi dejavniki tveganja in kaj lahko storite za zdravje ožilja.

Natrgana mišica je vzrok za hudo bolečino

Natrgana mišica je pogost pojav, ki se lahko zgodi vsakomur, bodisi pri športnih aktivnostih ali med vsakodnevnimi opravilih. Pojavljajo se v različnih delih telesa in pogosto povzročijo nelagodje in bolečino, najbolj znane so boleče noge zaradi natrgane mišice, saj so najpogosteje poškodovane mišice ravno na nogah. Da bi bolje razumeli to stanje, se ljudje pogosto sprašujejo o simptomih, zdravljenju, okrevanju in razlikah od drugih poškodb, zato vas vabim k zanimivemu branju:

Fizioterapija in vaje za boleče noge

Fizioterapija se priporoča, ko je pacient sposoben pravilno izvajati vaje. To je takrat, ko akutna bolečina mine. Fizioterapevt pokaže pravilno izvajanje vaj, ki bodo poskrbele za izboljšanje, razvijanje in ohranjanje gibljivost sklepov. S fizioterapijo dosežemo tudi:

Zavedajmo se, da čvrste mišice nog poskrbijo za razbremenitev bolečih sklepov. Prav tako je potrebno poskrbeti za:

Vaje za noge se vsekakor pričnejo s, pravilno izvedenim, počepom. Počep je kralj vaj za noge, zato se ga naučite izvajati 100% pravilno, saj koristi pri krepitvi mišic nog. V posnetku tudi izpadni koraki in druge vaje za noge.
Pomnite: najbolj pomembna je pravilna izvedba vaj in ne število ponovitev.