Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Bolečine v mišicah so pogoste tako pri mladini kot pri starejši populaciji. Vsi poznamo “muskelfiber” po pohodu v hribe ali večurnem okopavanju na njivi.
Kaj pomenijo bolečine v mišicah? Pisala bom o tem, ali gre za resnejšo bolezen ali samo za znak, da mišice potrebujejo počitek.
Pisala bom o tem, kakšna je učinkovitost magnetoterapije pri bolečih mišicah in kakšne so vaje, da se jih znebimo.

Bolečine v mišicah ( vrste )

Bolečine v mišicah bi lahko razdelili na tiste, ki so posledica aktivnosti in mišice potrebujejo počitek in tiste, ki terjajo podrobnejšo obravnavo. Slednja vrsta bolečin je lahko revma, saj poznamo tudi takšno, ki prizadene obsklepne strukture.

Kadar govorimo o “muskelfibru” so mišice potrebne počitka in ni potrebe za obisk zdravnika, saj bo bolečina v nekaj dneh pojenjala. Pri preobremenjenih mišicah se nabere preveč mlečne kisline, ki povzroča bolečino in pomanjkanje kisika v utrujenih mišicah. Po počitku ali samo razteznih vajah, bo taka bolečina pojenjala.

bolecine v misicah, oteklo koleno
Kadar govorimo o bolečini v mišicah in mehkih tkivih okoli sklepa, moramo biti pozorni,
saj lahko gre za resnejšo bolezen, kot je ARTRITIS, ki poleg sklepa prizadene tudi mišice.
Na sliki vidimo oteklo koleno, ki je na otip tudi toplo in je potrebno zdravniške obravnave.

Fibromialgija

Fibromialgija je kronična revmatska bolezen, ki je značilnejša za ženski spol in jo opišemo kot “vse me boli”. Bolnike s to boleznijo dejansko bolijo vse mišice po telesu, ene manj od drugih, pa vendar vse boli. Fibromialgija močno vpliva na splošno počutje in zmožnost za delo bolnika.
Revmatolog, ki spremlja bolnika, ga napoti na rehabilitacijo, kjer je deležen tudi magnetne terapije, ki je učinkovita metoda pri bolečih mišicah in fibromialgiji ( 1 ). Znano je, da zdravljenje z zdravili ne prinaša uspeha, zato si mora bolnik pomagati sam na različne načine.
Poznamo tri stadije fibromialgije, ki jih razdelimo na:

fibromialgija
FIBROMIALGIJA povzroča bolečine in zakrčenost v mišicah, ki prizadene več žensk kot moških.

Vnetje Ahilove tetive

Vnetje Ahilove tetive ali tendinitis, kot ga strokovno imenujemo je pogosta športna poškodba, ki povzroča stalno bolečino, dokler se vnetje ne umiri. To dosežemo s počitkom, magnetno terapijo in hladnimi obkladki, včasih prijajo topli. Poznamo:

Zamrznjena rama

Zamrznjena rama pomeni bolečino v rami, ki počasi napreduje, natančneje pomeni vnetje sklepne ovojnice v ramenskem sklepu. Sčasoma se zaradi vnetja v tkivu naredijo trakovi brazgotinskega tkiva, ki še dodatno ovirajo gibanje. V ramenskem sklepu se zmanjša nivo sinovialne tekočine, ki v sklepu skrbi za dobro mazanje sklepa.

Več o tem kaj je zamrznjena rama in koliko časa traja do popolne ozdravitve, preberite na povezavi, kjer boste ugotovili znake in zdravljenje te nadloge, ki ji nekateri pravijo tudi ena hujših bolečin.

Športne poškodbe

bolecine v misicah
Kadar gre za dolgotrajne bolečine v mišicah, je potrebno obiskati zdravnika. Na povezavi preverite, zakaj

Kaj storiti, če imamo bolečine v mišicah?

bolecine v misicah
Valjčkanje mišic s penastim valjem po treningu lahko prepreči športne poškodbe mišic, poleg tega prepreči bolečine v mišicah, ki jim pravimo muskelfiber

Bolečine v mišicah ( vaje )

Ko vas bolijo mišice, nikar ne mislite, da so vaje prepovedane. Nasprotno, obstajajo vaje, ki delujejo protibolečinsko. Raztezne vaje so odlične za boleče mišice, saj jih ogrejemo in s cirkulacijo oskrbimo s kisikom.

V videu so prikazane nežne vaje, ki so primerne za ljudi, ki imajo boleče mišice:


Katere dejavnosti so priporočljive, ko imate bolečine v mišicah?

Bolečine ali poškodba?

Bolečina v mišicah, ki je posledica športne ali delovne preobremenjenosti je neprijetna, vendar ne sme biti zelo boleča. Navadno takšna mišična bolečina, ki ji rečemo “muskelfiber” izzveni v 48. do 72. urah, če temu ni tako je morda natrgana mišica in je potrebno obiskati zdravnika.

Poškodba, naj si bo športna ali delovna, ki vključuje takšne simptome, potrebuje obisk zdravnika:

Osebni zdravnik lahko priporoči zdravljenje na domu kot sta led ali zdravila. Pri resnejših poškodbah vas bo morda napotil na rentgensko slikanje, da bo lažje določil nadaljnjo zdravljenje.

VIR ( 1 ): uspešnost magnetoterapije pri fibromialgiji je dokazala študija ( v angleškem jeziku )