Bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico

Katere stvari povzročijo bolečine v križu, ampak niso povezane s hrbtenico? Govorili bomo o dejavnikih, ki vplivajo na takšne bolečine in kako ravnati, da čim prej minejo.

Katere bolečine v križu niso povezane s hrbtenico

Bolečine v križu so zelo pogoste, vendar ni vsaka takšna bolečina povezana s hrbtenico, kot z okostjem, z vretenci. Obstajajo tudi drugi dejavniki, ki povzročijo bolečine v križu.
Vsem je znano, da če menjamo ležišče, da nas nekaj dni potem boli križ preden se navadimo; vsi dobro poznamo bolečine v križu po kidanju snega itd.

MIŠIČNE BOLEČINE V KRIŽU

Bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico, so mišične bolečine, ko preobremenimo mišice ob hrbtenici in imamo naslednji dan “muskel fiber”. To vsi poznamo. Ali so ponavljajoči gibi ob kidanju snega, ko je potrebno uporabiti hrbtne mišice ali pa kakšno drugo hišno opravilo. Ravno tako so mišične bolečine v križu poznane pri športu in kot take nimajo povezave s hrbtenico samo. Znana je natrgana mišica, ki je del športa ali pa se pripeti pri vsakodnevnih opravilih.

VNETJE MIŠICE V KRIŽU

Vnetje mišice v križu se zgodi takrat, ko mišico preobremenimo, navadno pri ponavljajočih gibih. Takšna mišica močno boli in tudi peče, potreben je počitek, da bolečina popusti. Vnetje mišice v križu ali ledvenem delu hrbta, ni povezano s hrbtenico in obisk zdravnika ni potreben. Bolečino lahko lajšate s kakšno tableto.

bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico
Vsi dobro poznamo kidanje snega pozimi, ki lahko povzroči bolečine v križu, ki so mišične bolečine zaradi ponavljajočih gibov, ki jih običajno nismo vajeni.

BOLEČINE V KRIŽU PRI NOSEČNICAH

Pri nosečnicah so znane bolečine v križu, ker v telesu raste še eno telo, ki zavzema kar nekaj prostora. Te bolečine v križu nimajo povezave s hrbtenico samo, ampak s tem, da plod zavzema vedno več prostora, pritiska navzdol, je težak itd.

Zgradba hrbtenice

Hrbtenica je del človeškega okostja, ki je sestavljena iz 34. vretenc in je v obliki črke S. Na spodnji sliki je razvidno, da je ledveni del hrbtenice oziroma križ, sestavljen iz 5. ledvenih vretenc. Najbolj preprosto povedano je hrbtenica skupina kosti (vretenc), ki segajo od lobanjskega dna do medenice.
Zaradi zapletene zgradbe ima hrbtenica možnost za tisoč in eno težavo: poškodujejo se lahko tako trda tkiva – kosti, kot tudi mehka – živčevje, mišice in kosti, ki obdajajo hrbtenico.

Zgradba hrbtenice
Hrbtenica je sestavljena iz 34. vretenc, torej gre za okostje, ki pa ne povzroča vedno bolečine v križu. Je pa okostje zrelo podvrženo obrabam, zato preberite več o tem, zakaj obraba hrbtenice povzroča bolečine.

Kako ravnati ob bolečinah v križu, ki niso povezane s hrbtenico

Bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico nikoli resno ne ogrožajo človeka. Večinoma, kot smo že pisali, gre za mišične in trenutne bolečine, ki po nekaj časa minejo.
Če vemo, kaj je povzročilo takšne bolečine, se tem dejavnostim za nekaj časa ognimo. Naslednjič pa se tega opravila, ki vam je povzročilo bolečine, lotite bolj previdno.

POČITEK JE NUJEN OB TAKŠNIH BOLEČINAH

Kadar gre za bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico, obisk zdravnika navadno ni potreben. Takšna bolečina s počitkom mine, ker gre najpogosteje za mišice.

ALI OBISK FIZIOTERAPIJE POMAGA

Ko nas zagrabi v hrbtenici, ter nas bolečina omejuje pri gibanju, fizioterapija zagotovo pomaga. Z različnimi metodami lajšajo bolečino in sproščajo zakrčene mišice:

  • manualna masaža,
  • magnetna terapija,
  • terapija z laserjem,
  • terapija s svetlobo,
  • ultrazvočna terapija…
bolečine v križu in fizioterapija
Obisk fizioterapija pomaga lajšati bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico; na sliki lahko preberete katere metode in tehnike uporabljajo na fizioterapiji Zd Ljutomer, med njimi je magnetoterapija Magus, ki je narejena v Sloveniji in si jo lahko izposodite na dom.

Dejavniki, ki vplivajo na bolečine v križu, ki niso povezane s hrbtenico

Vsekakor poznamo dejavnike, ki vsakodnevno vplivajo na bolečine v križu, pa če so povezane s hrbtenico ali ne. Spodaj so opisi dejavnikov na katere imamo močan vpliv mi sami:

KAKŠEN ŽIVLJENSKI SLOG VPLIVA NA BOLEČINE V KRIŽU


Življenjski slog močno vpliva na bolečine, na primer, če ste profesionalni športnik ali opravljate poklic, ki močno obremenjuje križ, to močno vpliva na bolečine, ki jih to povzroča.

KAKO PREKOMERNA TELESNA TEŽA VPLIVA NA BOLEČINE V KRIŽU

Prekomerna telesna teža, na splošno, slabo vpliva na zdravje človeka, saj teža dodatno obremenjuje telo. Tako tudi križ dodatno trpi pri obremenitvah, če je telesna teža prekomerna.

ZAKAJ NEPRIMERNA OBUTEV POVZROČI BOLEČINE V KRIŽU

Neprimerna obutev vpliva na pravilnost gibanja in držo človeka, zato posredno vpliva na bolečine v križu.

KATERA ŠPORTNA AKTIVNOST VPLIVA NA BOLEČINE V KRIŽU

Nekatere športne dejavnosti vplivajo na mišice v križu, saj s ponavljajočimi gibi in preobremenitvami mišice poškodujemo. Nemalokrat se mišica natrga ali vname, še posebno, če je izpostavljena velikim nenadnim obremenitvam.

dejavniki na bolečine v križu
Tenis je ena izmed športnih aktivnosti, ki vpliva na bolečine v križu

Kaj povzročijo bolečine v križu

Bolečine v križu človeku povzročijo nepravilno držo in spremenjeno gibanje, kar močno vpliva na obremenitve sklepov. Potrebno je poskrbeti za dejavnike, na katere imamo sami vpliv, da zmanjšamo možnost bolečin v križu, ki niso povezane s hrbtenico, ker takšne bolečine povzročijo tudi drugo škodo na telesu. Tako bolečine v križu zelo pogosto povzročijo tudi bolečine v kolenu in / ali kolku.

Zanimivo branje v povezavi z bolečino in vas vabimo k branju: