Bolečine v križu in bokih

Bolečine v križu in bokih lahko doživite zaradi poškodbe ali preobremenitve. Vendar pa se lahko pojavi tudi zaradi osnovnega zdravstvenega stanja.
Vaš spodnji del hrbta in bok sta medsebojno odvisni strukturi. Težava v eni od teh struktur lahko povzroči disfunkcijo in bolečino v drugi.

Kaj so bolečine v križu in bokih

Bolečine v križu so precej pogoste. Po podatkih Nacionalnega inštituta za nevrološke motnje in kapi ima približno 80 odstotkov odraslih v nekem trenutku v svojem življenju bolečine v spodnjem delu hrbta. Intenzivnost bolečine se lahko razlikuje od topega nelagodja do ostrih občutkov, ki vplivajo na vašo mobilnost in kakovost življenja.

Bolečine v križu se lahko zlahka zamenjajo z bolečinami in nelagodjem v bokih, ker lahko bolečina iz križa seva v bok. Sklep vašega boka se nahaja blizu hrbtenice. Zaradi tega lahko poškodbe vašega boka spominjajo ali dejansko povzročijo bolečine v križu.

Zanimivo branje, ki vas zagotovo zanima:

Odvisnost bolečine v križu in bokih

Ker so bolečine v križu in bolečine v bokih tesno povezani, sta lahko tudi odvisni ena od druge.
Če imate kronične bolečine v križu, se lahko gibljivost vašega boka zmanjša, mišice okrog sklepa boka pa postanejo napete in boleče. Če je v delovanju vašega boka kakršna koli nepravilnost, se lahko mehanika vašega križa spremeni, kar povzroči bolečino v obeh območjih.

Vzroki za bolečine v križu in bokih

Čeprav so te bolečine pogoste, jih ljudje ne bi smeli ignorirati. Počitek in zgodnje zdravljenje lahko pomembno izboljšata stanje.

Vzroki so podobni pri moških in ženskah. Spodaj so navedeni najpogostejši vzroki bolečin v križu in bokih.

Artritis je vzrok za bolečine v križu in bokih

Artritis je pogost vzrok za bolečine v križu in bokih. Lahko ga čutite tudi spredaj v stegnu in predelu dimelj. Pogosto je posledica staranja in postopnega obrabljanja telesa. Artritis je vnetje enega ali več sklepov.

Pogosti simptomi artritisa so:

 • bolečine,
 • otekanje,
 • togost,
 • zmanjšan obseg gibanja,
 • odrevenelost.
Bolečine v križu in kolkih so pogoste tako pri ženskah kot pri moških, zelo pogost vzrok zanje pa je artritis. Preberite, kakšna bolezen je to, zakaj nastane in kako se zdravi.

Zdravljenje artritisa se osredotoča na lajšanje simptomov in izboljšanje gibljivosti.

Vaš zdravnik vam lahko priporoči protivnetna zdravila ali zdravila proti bolečinam. Lahko predpiše tudi zdravila za modificiranje bolezni, ki so zdravila, namenjena upočasnitvi ali prekinitvi napada imunskega sistema na vaše sklepe.

Zdravnik vam lahko tudi priporoči fizioterapijo za krepitev sklepov in povečanje obsega gibanja. Pri bolj hudih primerih je lahko potrebna operacija.

Herinja diska

Hernija diska ali izbočen medvretenčni disk, se pojavi, ko “želatina” znotraj vašega medvretenčnega diska izstopi skozi trši zunanji del diska. To lahko povzroči draženje bližnjih živcev, pogosto povzroča bolečine in otrplost.

Nekateri ljudje, ki imajo izbočen disk, vendar nikoli ne doživijo bolečih simptomov.

Poleg bolečine v hrbtu lahko doživite tudi simptome, kot so:

 • bolečine v stegnu,
 • bolečine v bokih in zadnjici,
 • mravljinčenje,
 • šibkost.

Za zdravljenje hernije diska vam lahko zdravnik predpiše mišične relaksante in zdravila na recept za lajšanje bolečin. Kirurgija ali fizioterapija sta tudi možnosti zdravljenja te bolezni, če se vaši simptomi poslabšajo ali če vaše stanje začne vplivati na kakovost vašega življenja.

Ocenjuje se, da bo do 80%  posameznikov v življenju trpelo zaradi obdobja bolečin v hrbtenici, hernija diska pa je eden od pogostih vzrokov ( 1 ).

Nateg mišic povzroči bolečine v križu in bokih

Akutne bolečine v hrbtu so pogosto posledica natega mišic ali tetiv. Nateg nastane, ko se vaše vezi prekomerno raztegnejo in včasih celo pretrgajo.

Nategi pa nastanejo zaradi raztezanja – in morda celo raztrganja – vaših tetiv ali mišic. Čeprav se takoj pojavi bolečina v hrbtu, lahko doživite tudi nelagodje v kolkih.

Zdravljenje nategov vključuje pravilno raztezanje in v hujših primerih fizioterapijo. Če se bolečina poslabša, se posvetujte s svojim zdravnikom, da dobite ustrezno zdravljenje in zagotovite, da bolečina ni posledica resnejše poškodbe.

Lajšanje bolečin v križu in bokih pri nategu

Ljudje običajno opazijo izboljšanje simptomov v nekaj dnevih, če počivajo.

Nežno raztezanje lahko pospeši okrevanje. Nanašanje obloženega ledu na prizadeto območje za 10 do 15 minut naenkrat lahko prav tako pomaga.

Nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta ibuprofen in naproksen, lahko zmanjšajo bolečine in otekanje, ki jih povzročijo poškodbe mišic.

Če ti postopki ne zmanjšajo simptomov, je lahko poškodba resnejša. V tem primeru bi moral človek obiskati zdravnika.

Preberite tudi, kakšni so dejavniki tveganja za bolečine v hrbtenici in kako jih lajšati.

Kaj pomaga pri bolečinah v križu in bokih

Pri bolečinah v križu in bokih ali kolkih pomaga več različnih stvari ali terapij, vendar ni vse za vsakogar. Vsekakor preizkusite in poiščite sebi najbolj primerno metodo.

Kakovostna vzmetnica

Kakovostna in udobna vzmetnica lahko pomaga preprečiti ali omiliti bolečine v kolkih. Pene ali lateksne vzmetnice so lahko še posebej koristne za tiste, ki imajo težave s kolkom, saj nudijo dodatno oporo in oblazinjenje.

Raztezne vaje

Tu je nekaj drugih nasvetov za učinkovito raztezanje:

 • Pred vadbo si privoščite toplo kopel ali prho, da sprostite mišice.
 • Nikoli se ne raztezajte do točke bolečine.
 • Med raztezanjem dihajte naravno in ne zadržujte diha.
Bolečine v kolkih lahko lajšate z vajami. Vaje za kolk so enostavne in jih lahko izvajate sami doma.

Masaža pomaga pri bolečinah v križu in bokih

Ljudje lahko poskusijo z masažo kolkov, da sprostijo napete mišice. Masaža prav tako pomaga razgraditi brazgotinsko tkivo, izboljša cirkulacijo in zmanjša mišične bolečine.

Uporabite masažno olje ali naravno mazivo, kot je kokosovo ali mandljevo olje, da olajšate gladko gibanje po koži.

Fizioterapija

Fizioterapija pomaga olajšati bolečine in naučijo vas vaj, ki jih potem doma lahko izvajate sami. Na fizioterapiji, ki vam jo predpiše zdravnik, dobite 8 terapij, na kateri kombinirajo različne metode. Med njim je zagotovo tudi magnetna terapija, ki se vedno predpiše, če imate bolečine v križu ali kolkih.

Bolečine v križu ali bolečine v boku- kako ju ločiti (video)

Kdaj morate obiskati zdravnika

Ljudje naj obiščejo zdravnika, če doživijo kateri od naslednjih simptomov skupaj z bolečinami v spodnjem delu hrbta in kolku:

 • izguba funkcije črevesja in mehurja ,
 • nesposobnost premikanja ene ali obeh nog ,
 • izguba občutka v eni ali obeh nogah ,
 • vidne deformacije v nogah ali hrbtu, kot je nesposobnost ravnotežja .

Če oseba doživlja manj hude simptome, ki se ne izboljšajo s počitkom in zdravili brez recepta, naj se naročijo na pregled pri svojem zdravniku. Zdravnik lahko ovrednoti simptome, postavi diagnozo in priporoči najučinkovitejše zdravljenje.

VIRI:

( 1 ):ncbi: lumbar disc herniation

( 2 ): medicalnews

ARTRITIS
BOLEČINE V KOLENU
MAGNETNA TERAPIJA