Bolečine v hrbtenici so tako pogost pojav, da upamo trditi, da jih pozna skoraj vsak.
Vzroki so različni, lahko gre za nenaden gib, ki povzroči, da nas “vseka” v križu ali se bolečine pojavijo postopoma. Zato je tudi trajanje bolečin različno.
Ker bolečine v hrbtenici povzročajo degenerativne in revmatske spremembe, vas vabim, da si na povezavi preberete več o tem kaj so degenerativne spremembe in kakšne težave povzroča revmatizem.
V spodnjem zapisu bom pisala o različnih vzrokih za bolečine v hrbtenici, kakšni so dejavniki tveganja in ali lahko takšne bolečine preprečimo. Če boste zapis prebrali do konca, boste izvedeli tudi, kakšne so pravilne vaje za zdravo hrbtenico. Vabljeni k branju!

bolecine v hrbtenici - križu
BOLEČINE V KRIŽU so zelo pogoste, preberite zakaj, kaj je vzrok in kako si z magnetno terapijo lahko olajšate tegobe v hrbtenici.

Kazalo

Vzroki za bolečine v hrbtenici:

Vzroki za bolečine v hrbtenici so zelo različni. Če gre za preobremenitev, ker smo kopali na vrtu ali smo pri športu izvajali specifične vaje, so mišice utrujene in potrebujejo počitek. Poznamo tudi gibe, ko rečemo, da nas “vseka” v križu in tudi ta bolečina popusti po nekem času. Pri položajih, ko je prisilna drža več ur na dan, moramo izbrati pravilni pisarniški stol oziroma delovna orodja. Sedenje za računalnikom je v današnjem času številka ena vzrok za bolečine v hrbtenici.
Kadar bolečina v hrbtenici pride postopoma in vztraja dlje časa, moramo biti pozorni ali obiskati zdravnika. Spodaj opisujem najpogostejše vzroke:

Artroza – vzrok za bolečine v hrbtenici

Artroza oziroma obraba hrbtenice je normalen proces staranja, ki mu pravimo degenerativne spremembe. Če se človek ne drži pravilno ali se ukvarja s kakšnim specifičnim športom, se lahko pojavi osteoartroza, ki pa je prezgodnja obraba hrustanca v hrbteničnih sklepih. Nas povezavi spoznajte kaj je ta bolezen, kaj povzroča in ali se jo da preprečiti.


Vzroki za artrozo hrbtenice so:

bolecine v hrbtenici
Bolečine v hrbtenici povzroča ARTROZA, ki je obraba malih hrbteničnih sklepov. Vzroke in znake za artrozo preberite na povezavi.

Išias, ki povzroča bolečine v hrbtenici

Išias je tista bolečina, ki nastane v hrbtenici in se širi vzdolž bedrnega živca po eni nogi. Išialni živec je debel kabel živcev, ki poteka po hrbtenici in se loči v obe spodnji okončini. Ko se ta živec vklešči oziroma je v hrbteničnem kanalu stisnjen, to povzroča hude bolečine in lahko so tudi mravljinci v nogah.

Artritis oz. vnetje

Artritis oziroma vnetje v hrbtenici največkrat povzroči obraba. Obrabljen sklep, ki izgubi hrustanec, drgne kost ob kost. Že to samo po sebi povzroča bolečino, na robu takšnega sklepa pa še nastanejo kostni izrastki. Te špičaste izrastke imenujemo osteofiti, ki z ostrimi robovi dražijo mehko tkivo, da se naposled tam sproži vnetje.

Na sliki so vidni hrbtenični sklepi, ko zaradi degeneracije diska nastanejo kostni izrastki oz. osteofiti, ki povzročijo vnetje. Na povezavi preverite kaj je artritis, kakšno je zdravljenje in kako ga prepoznati.

Osteoporoza in zlom vretenc

Osteoporoza je kronična bolezen kosti, ko le te izgubijo na kostni masi. Značilna je za ženske po 50. letu, ko nastopijo menopavzo, saj takrat hormoni povzročijo manjšo kostno gostoto.
Bolezen sama po sebi povzroča bolečine v hrbtenici, čeprav so nekdaj trdili, da je to tiha bolezen, ki ne boli. Osteoporoza je bolezen, pri kateri je zelo pomembno zgodnje odkrivanje, ker je veliko tveganje za zlome kosti. Saj je kost dobesedno luknjičasta in ni trdna.

Ena od treh žensk in eden od petih moških v starosti nad 50 let bo doživel zlom povezan z osteoporozo ( 1 ).

Fibromialgija – bolečina mišic v hrbtenici

Fibromialgija je bolezen, ki povzroča bolečino in zakrčenost mišic po celem telesu, značilno tudi v hrbtenici. To je bolezen, ki v večini prizadene ženske in jo opisujejo kot “vse me boli”. Ker bolezen nikoli ne prizadene sklepov, jo uvrščamo med zunaj sklepno revmo oziroma je to REVMA mehkih tkiv.

fibromialgija-vzrok za bolečine v hrbtenici
Fibromialgija je bolezen, ki lahko nastane v vsakem starostnem obdobju, pa vendar je pogostejša pri ženskah po 45. letu starosti. Več o tej bolezni preberite na povezavi

Bolniki s fibromialgijo čutijo:

Preprečevanje bolečine v hrbtenici

Preprečevanje bolečin v hrbtenici se prične s pravilno držo, ko hodimo, sedimo in spimo. Pravilna drža je še toliko bolj pomembna, ko dvigujemo težka bremena ali se ukvarjamo s specifičnim športom.
Pri izvajanju športnih elementov ali dvigovanju težkih bremen, si lahko hrbtenico poškodujemo ali napravimo trajno škodo. Tako velikokrat poznamo bolečine v nogah zaradi hrbtenice ali druge bolečine, kjer je vzrok v resnici v hrbtenici, boli pa nas kakšen drug del telesa.

Preprečevanje bolečine v hrbtenici zagotovo vključuje skrb za telesno težo, saj pravilna telesna teža zagotavlja zdravo gibanje. Če je človek pretežek trpi hrbtenica, kot tudi drugi sklepi.

S pravilno izbiro ležišča in pisarniškega stola, na katerem preživite dosti časa, bo vsekakor pripomoglo k preprečevanju bolečine v hrbtenici.

Za zdravo hrbtenico oziroma za preprečevanje bolečine v hrbtenici, je zelo pomembna telesna aktivnost. Poznamo vaje za hrbtenico, ki krepijo mišice trupa in hrbtenice, da so močne in držijo hrbtenico v pravilnem položaju. Takšne vaje lahko izvajate sami doma, če pa so bolečine v hrbtenici akutne, se prej posvetujte s fizioterapevtom.

Vaje za zdravo hrbtenico

Magnetna terapija za preprečevanje in lajšanje bolečin

Magnetna terapija je priznana vrsta terapije, ki se jo uporablja v vseh zdravstvenih domih po Sloveniji ( 2 ), kot tudi v toplicah in drugih rehabilitacijskih centrih.
Gre za moderno vrsto terapije, ki je neagresivna za telo in nima neželenih stranskih učinkov. Deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki delujejo na celico.

Magnetna terapija Magus je primerna terapija za uporabo doma, ker je namenjena končnemu uporabniku. Aparat Magus je v obliki blazine in deluje na hrbtenico protibolečinsko, protivnetno in regenerira male hrbtenične sklepe v celoti ( 3 ). Terapija za hrbtenico traja 30 minut in v dnevu lahko naredite dve.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za bolečine v hrbtenici sem naštela in razložila že v zapisu, zato tu samo naštejem glavne dejavnike:

Glavni dejavnik tveganja, na katerega nimamo vpliva je staranje, saj v 90 odstotkih primerov bolečine v hrbtenici povzročijo degenerativne spremembe.

Zgradba hrbtenice

Zgradbo hrbtenice bi lahko opisali, da je to skupek kosti, imenovanih vretenca, ki segajo od lobanjskega dna do medenice.

Hrbtenica je skupaj s hrbtenjačo najpomembnejši, najbolj zapleten in najpopolnejši del človeškega skeleta in nam omogoča gibanje, pokončno držo in celotno oporo telesu.

zgradba hrbtenice

Hrbtenico, ki jo lahko opišemo tudi kot prožno sklepno palico, sestavlja veriga 24. vretenc:

PREBERITE TUDI:
krepitev imunskega sistema: kdaj krepiti in na kakšen način. Odlični predlogi.
bolezni srca in ožilja: kako jih prepoznati in pomembni dejavniki tveganja za srčno žilne bolezni, ki bi jih moral poznati vsak.
– če vas mučijo boleči sklepi, preberite sklop zapisov na temo bolečin v sklepih in poiščite način, kako boste prepoznali vrsto bolezni, ki povzroča bolečine in kdaj k zdravniku.

VIR ( 1 ): International Osteoporosis Fundation
VIR ( 2 ): ZD- Ljutomer na fizioterapiji uporablja magnetno terapijo Magus
VIR ( 3 ): pubmed.ncbi ( študija, ki dokazuje, da je magnetna terapija uspešna pri zdravljenju oziroma lajšanju bolečin v hrbtenici )