Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Artroza kolka je obraba sklepa, ki povzroča bolečine. Artroza – obraba je znana tudi za druge sklepe v telesu in je tesno povezana s staranjem pacienta, vendar nimajo artroze le starostniki.
Zato si na povezavi preberite kaj je artroza, da boste natančneje spoznali to kronično bolezen sklepov in jo lažje prepoznali.
V spodnjem zapisu se bomo dotaknili kolka oziroma artroza kolka, ki povzroča bolečino, omejuje mobilnost in gibljivost, ter rešitve pri artrozi kolka v smislu, kako si pomagati sami.

Vabljeni k branju tudi ostalih zapisov na temo pomoči pri bolečinah pri revmatizmu ali degenerativnih spremembah.

Kazalo

artroza kolka
Artrozi kolka so včasih rekli kar REVMA. Danes zdravniki vedo, da gre pri artrozi za obrabo v sklepu, revma pa je lahko tudi kaj drugega.

Kaj je artroza kolka?

Artroza kolka pomeni, da se je kolčni sklep obrabil. Sprva se obrabi plast hrustanca, najbolj na tistih mestih, kjer je največja obremenitev na sklep. Hrustanec najprej izgubi gladko formo in postane hrapav, kasneje napoka in iz te poškodbe nastane plast, kjer hrustanca več ni. Ko drgne kost ob kost, ko vmes ni več hrustanca, to povzroča bolečino. Na robu kolčnega sklepa nastajajo tudi špičasti izrastki, ki ob premikanju še dodatno dražijo sklep in se lahko pojavi tudi vnetje.

Artroza kolka pomeni obrabo sklepa: sprva hrustanca, kasneje celotnega sklepa. Izrastki ob robu kolčnega sklepa večkrat privedejo do vnetja, ki ga imenujemo artritis. Kakšni so artritis simptomi preberite na povezavi.

Artroza kolka ( vzroki )

Vzroki za artrozo kolka so največkrat mehanski, se pravi, ko se sklep obrabi. Ločimo primarne in sekundarne vzroke za artrozo kolka:

artroza vzrok-fizično delo
Težko fizično delo je lahko vzrok za artrozo kolka, velikokrat le-to privede tudi do bolečine v križu, preberite vzroke, dejavnike tveganja in kdaj k zdravniku.

Znaki artroze kolka

Znaki artroze kolka se pokažejo postopoma, saj se tudi sklep obrablja postopno. Sprva so bolečine občasne in večina te bolečine sprva ne jemlje resno. Ko je bolečina že pogosta ali stalno prisotna, se pravi je znak za artrozo že očiten, postanejo pacienti pozorni in obiščejo zdravnika. Znaki artroze kolka so:

Zdravljenje

Zdravljenje artroze je simptomatsko, kar pomeni, da se lajšajo simptomi. Artroze se namreč ne da pozdraviti, kar je obrabljeno se ne da narediti novo, razen, če se sklep zamenja z umetnim.
Zdravnik pri obrabi kolka lahko predpiše:

Operativno zdravljenje pri artrozi kolka

Operativno zdravljenje oziroma zamenjava kolčnega sklepa pride v poštev takrat, ko nobena izmed zgoraj omenjenih terapij ne pomaga lajšati simptomov, da bi pacient lahko normalno funkcioniral. Znano je, da bolečine zaradi artroze kolka načnejo kvaliteto življenja, saj pacienta bolečina omejuje pri aktivnostih in naposled ne more več normalno hoditi.
Totalna endoproteza sklepa je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestijo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksirajo v kost.

Magnetna terapija pri artrozi

Magnetna terapija je vrsta terapije na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se uporablja na fizioterapijah po Sloveniji. Magnetoterapija Magus je v obliki blazine, da je lažje za uporabo doma.
Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, kolkov in kolen. ( 1 )
Magnetna terapija pri artrozi je pokazala velike uspehe pri začetni artrozi, ko se stanje lahko močno izboljša, pri napredovani artrozi pa se uspešno lajšajo bolečine v sklepu. Blazina Magus ima številne prednosti:

artroza kolka in elektromagnetna terapija
Elektromagnetna terapija Magus je namenjena za domačo uporabo in ima širok spekter delovanja, zato je primerna za vso družino.

Kako zaustavimo artrozo kolka?

Da do artroze kolka ne bi prišlo, moramo razmišljati že v mladih letih in poskrbeti za nekaj ukrepov:

Vaje pri artrozi kolka

VIR ( 1 ): študija, ki dokazuje, da je magnetna terapija učinkovita pri artrozi
VIR ( 2 ): pubmed.ncbi
PREBERITE TUDI: