Google AI overviews so med nami. Kaj to pomeni za SEO… [SEO KOMENTAR TEDNA 15/2024]

 • 377 let in 14 mesecev je trajalo, da smo jih dočakali. Googlove SGE prikaze (oz. kot jim je dal Google ime: AI overviews):
kaj izgledajo ai overviews

Bravo za Google.

Manj bravo, vse kaže, za številne SEO-te, ki menijo, da bo ta “nov Google” njihove klike in zaslužke zmanjšal. A o tem v nadaljevanju.

Kot vedno, se javnost (zainteresirana, ne pa nujno tudi strokovna) ponavadi na spremembe odzove negativno.

Od “splavitve” AI overviews pretekli teden pa do danes praktično ne mine dan, ne na socialnih omrežjih, ne na YouTubu in drugod, brez objav primerov, ki prikazujejo kako AI overviews ne prikazujejo relevantnih informacij. Nasprotno, ni malo objav, kjer so prikazani povsem zmotni in tudi škodljivi rezultati.

A AI overviews so z nami.

Zaenkrat, po izvedeni letošnji Google I/O 2024 konferenci, na ameriškem trgu, s časom pa se bodo začeli pojavljati tudi na ostalih trgih (Angleži že poročajo o AI overviews prikazih na UK trgu).

Kaj AI overviews pomenijo za prihodnost SEO?

Če damo na stran vse apokaliptične napovedi o smrti SEO optimizacije (stotič), ki smo jim priča že od novembra 2022, ko je masovno luč sveta zagledal ChatGPT, gre, vsaj po mojem mnenju, v prihodnosti pričakovati 3 stvari:

 • ne glede na to kako kakovostni ali ne kakovostni rezultati se danes prikazujejo med AI overviews, sem skoraj prepričan, da bodo ti rezultati v prihodnosti boljši. Če tudi drži, da so AI overviews zdaj “slabi”, dvomim, da bo Google opustil njihov razvoj. Če ne drugo, zagotovo ne vsaj zato, ker ga konkurenca zanesljivo ne bo.

 • v prihodnosti hkrati gre pričakovati vedno več študij, ki bodo, vsaka na svoj način, dokazovale pozitivne in negativne učinke AI overviews na SEO. Večinska pričakovanja so, kot že rečeno, bila do dejanskega prikazovanja AI overviews, več ali manj, negativna.

  A prve raziskave, ki jih že lahko najdete med SEO renomiranimi imeni, kažejo drugo sliko*:
ai overviews vpliv na seo

Ne pozabit, da tudi Google sam trdi, da je v času testnega, laboratorijskega eksperimentiranja z AI overviews, dejansko ugotovil, da bi se CTR-ji in kliki na organske spletne strani, naj povečali. A, večinska SEO skupnost, seveda Googlovim izjavam ne verjame.

 • tretja stvar, ki jo gre (zagotovo) pričakovati pa je pojav nove vojske SEO ekspertov (tudi med starimi SEO eksperti), ki bodo začeli ponujati “rešitve” in “znanja” o tem kako uvrščati vaše vsebine med AI overviews:

Kaj je pri tem zanimivo?
Da je Google že te dni sam objavil, da (trenutno) ne obstaja nobenih posebnih “direktiv in smernic”, kaj šele SEO “trikov”, ki bi vam zagotovili prikaze vaših vsebin med AI overviews.

Če imate občutek, da vam vaš SEO svetovalec “prodaja obljube” o novih priložnostih na Googlu s pomočjo AI overviews, se spomnite spodnje objave:

kako se odzvati na ai overviews

Poučen in zanimiv je tudi odziv SEO skupnosti med katero je znatno naraslo zanimanje za to kako se AI overviews izklopijo 😃:

zanimanje za kako se izklopijo ai overviews

Zaenkrat je zaključek glede AI overviews SEO renomirane stroke naslednji:

AI overviews ne pomenijo konca sveta

vpliv ai overviews na prihodnost

Vse ostale SEO novice in uporabne misli delim in komentiram v svoji podporni skupini na Facebooku, ki je namenjena izključno mojim aktualnim (in nekaterim ex) SEO mentorirancem.
Aktualen vodnik o spletni optimizaciji ažuriram tudi na osebni spletni strani matijazajšek.com.


Moji aktualni prodajni rezultati preko spleta s pomočjo SEO


V povezavi z AI overviews ta teden priporočam:

Google AI Overviews, clicks and traffic impact: Unraveling the mystery

Članek z naslovom “Google AI pregledi, kliki in vpliv na promet: Razkrivanje skrivnosti” obravnava Google AI preglede in njihov vpliv na stopnjo klikov in promet na spletnih straneh.

Google AI pregledi so trenutno v testni fazi in se pojavljajo le določenemu številu uporabnikov v ZDA. Članek poskuša razjasniti nejasnosti o tem, kako ti pregledi vplivajo na to, kolikokrat uporabniki kliknejo na rezultate iskanja in koliko prometa usmerijo na spletne strani.

Avtor članka, Barry Schwartz, predstavi nekaj teorij o tem, kako lahko Google AI pregledi vplivajo na vedenje uporabnikov. Razpravlja tudi o nekaterih možnih pomislekih glede uporabe umetne inteligence na ta način.

Na koncu članka avtor zaključi, da je še prezgodaj za dokončno oceno vpliva Google AI pregledov. Vendar pa meni, da je pomembno, da SEO strokovnjaki in lastniki spletnih strani poznajo to novo funkcijo in razumejo, kako lahko vpliva na njihov promet.

Tukaj je nekaj ključnih točk iz članka:

 • Google AI pregledi so povzetki informacij iz interne baze znanja Google.
 • Pojavljajo se na vrhu rezultatov iskanja za določene poizvedbe.
 • Uporabnikom lahko zagotovijo hiter in enostaven način za dostop do informacij, ki jih iščejo.
 • Vendar pa lahko vplivajo tudi na to, kolikokrat uporabniki kliknejo na organske rezultate iskanja.
 • Pomembno je, da SEO strokovnjaki in lastniki spletnih strani poznajo Google AI preglede in razumejo, kako lahko vplivajo na njihov promet.

Google To Prioritize AI Overviews Ads Over Organic Search

Članek govori o tem, da Google daje prednost oglasom AI pregledov pred organskimi rezultati iskanja. V njem je predstavljena Googlova odločitev, da bo AI ustvarjeno vsebino in nakupovalne oglase uvrstil pred organske rezultate iskanja. Predavatelji na dogodku Google Marketing Live so razpravljali o tem, kako bodo uporabili AI preglede za prikazovanje interaktivnih nakupovalnih oglasov, ki bodo organske rezultate iskanja potisnili navzdol po strani. To počnejo, da bi “odprli nove priložnosti za podjetja”. Nekateri menijo, da je to zloraba Googlove moči in da se ne osredotoča več na to, da bi bile informacije dostopne in uporabne.

Zanimiva debata o AI overviews in GPT-4o