6 koristnih nasvetov za oblikovanje privlačne spletne strani

Ali ste vedeli, da 48 odstotkov ljudi pravi (1), da je oblikovna zasnova spletnega mesta odločilni dejavnik za verodostojnost podjetja?

Prvi vtis občinstva izhaja iz oblikovanja oz. privlačnosti vašega spletnega mesta. Lepa spletna mesta so ključnega pomena za ustvarjanje učinkovitega in pozitivnega prvega vtisa na vaše občinstvo.

V prispevku bomo zapisali šest nasvetov za ustvarjanje čudovitih spletnih mest. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več o tem, kako ustvariti vizualno privlačno in funkcionalno spletno stran za vaše obiskovalce.

privlačne-spletne-strani

1. Na stran ali spletno mesto dodajte samo nujne elemente

Pazite, da boste dodali samo tiste potrebne elemente, ki imajo za vaše spletno mesto dodano vrednost.

Ko oblikujete stran, lahko oblikovanje hitro uide izpod nadzora in brez da bi se sploh zavedali, stran lahko postane prenasičena z elementi. Ker seveda želite, da je vaše spletno mesto vizualno privlačno, brez nadzora dodajate elemente, da omogočite še več vizualne privlačnosti.

A to lahko privede do tega, da vaše spletno mesto postane nejasno, zmedeno in preobremenjeno. Druga težava je, da se obiskovalci lahko zmedejo, če nekateri elementi nimajo posebnega namena na vašem spletnem mestu. Sploh če dodate veliko interaktivnih elementov, na katere je potrebno klikati.

Vsak element na vašem spletnem mestu bi moral imeti svoj namen

Predstavljajte si, da postavite gumb za poziv k dejanju (CTA), ki ne vodi do nove strani. Ljudje bi nenehno poskušali klikniti gumb in bi bili precej zmedeni, ker jih ne bi nikamor preusmerilo.

Ali pa tole – kaj bi se zgodilo, če bi npr. na vstopni strani v zgornjem delu objavili 5 različnih gumbov različnih stilov, ki pa na koncu preusmerijo na isto stran. Obiskovalci bi sicer prišli do želene strani, a mogoče bi za to potrebovali kar nekaj časa.

Vsak element na vaši strani mora biti tam z nekim namenom. Ne vključujte elementov na svoje spletno mesto samo zato, ker (lahko) dodaja estetiko vaše strani. Ustvarite funkcionalne elemente in izboljšajte uporabniško izkušnjo na svojem spletnem mestu.

Primer spletnega mesta Panheat IR paneli

Oblikovanje spletnega mesta Panheat IR paneli je odličen primer vključevanja le elementov, ki dodajo vrednost vašemu spletnemu mestu. S svojim spletnim mestom ohranjajo poenostavljeno in enostavno krmiljenje s čistimi naslovi. Na vrhu se nahaja sodoben in jasen meni, preko katerega lahko dostopate do vseh energetskih rešitev, v zgornjem prostoru ob sliki pa je zgolj en gumb, ki poziva k natančnejšemu pregledu izdelkov in storitev.

panheat-ir-paneli

2. Najprej oblikujte za uporabnika

Ko oblikujete lepa spletna mesta, se želite osredotočiti na oblikovanje za uporabnika. Vaši obiskovalci bodo na vašem spletnem mestu izvedeli več o vašem podjetju. Pomembno je, da ustvarite spletno mesto, ki jim ustreza.

Ko oblikujete čudovito zasnovo spletnega mesta, razmislite, kako ustvariti dizajn, ki bo vašemu občinstvu zagotovil najboljšo izkušnjo. Oglejte si elemente, kot so format oblikovanja, navigacija in vizualni elementi.

Ko najprej oblikujete za uporabnika, mu ustvarite boljšo izkušnjo na svojem spletnem mestu. Na vašem spletnem mestu se bodo tako zadržali dlje, kar vam bo pomagalo privabiti več dragocenih potencialnih strank za vaše podjetje.

Primer: Ponovno se obračamo na spletno mesto Panheat kot odličen primer dobrega oblikovanja.

sončne-elektrarne

Panheat spletna stran je močan primer uporabniku prijaznega spletnega mesta. Je zelo poenostavljena, vendar se osredotoča na pomoč ljudem, da pridejo do tistega, kar najbolj potrebujejo. Na primer, ne glede na to, katera energetska rešitev potencialnega kupca zanima (paneli, klime, sončne elektrarne), jo brez težav izbere zgoraj v meniju in potem jasno ve, kdaj se na njej nahaja.

Tako uporabniki hitro in učinkovito pridejo do informacij, ki jih potrebujejo. Ni jim treba iskati naokoli, da bi našli tisto rešitev, ki jo iščejo.

3. Izberite barve, ki so skladne z vašo blagovno znamko

Lepa spletna mesta imajo barve, ki so v skladu z blagovno znamko podjetja. Ko oblikujete svojo spletno stran, bodite pozorni, da boste izbrali prave barve. Vaše izbire barv vplivajo na to, kako ljudje dojemajo vašo blagovno znamko.

Različne barve imajo različne pomene. Pomembno je, da razumete, kaj pomenijo različne barve in kako vplivajo na dojemanje vašega podjetja o vašem poslu.

Če že imate barve za svojo blagovno znamko, jih vključite v svojo spletno stran. Za doslednost blagovne znamke uporabite iste osnovne barve v vseh tržnih materialih.

Ko izberete barve za svojo čudovito spletno stran, se držite treh do štirih barv. Imeli boste glavno barvo, eno do dve dodatni barvi in barvo pisave. Pri vsaki podstrani, ki jo ustvarite, te barve potem dosledno uporabljajte. Vsi gumbi CTA morajo biti enakih barv, vsi naslovi pa enakih barv. Ustvarite skladnost z vsemi svojimi stranmi, da boste občinstvu omogočili pozitivno izkušnjo.

Primer SQS industrijska oprema

SQS je odličen primer uporabe iste barvne sheme na svojem spletnem mestu. SQS ima izrazito modro in rumeno barvno shemo, ki jo uporabljajo za svojo blagovno znamko. To je barva, ki je ustrezna za njihov prodajni program industrijske opreme (odsesovalne naprave, SQS varilni aparati, strojna oprema itd ..) To barvno shemo prenesejo tudi na svojo spletno stran.

To podjetje zelo dobro gradi doslednost blagovnih znamk v vseh svojih medijih. Ko ljudje vidijo ločeno modro in rumeno barvo, lahko sklepajo, za kakšen posel gre. To je odličen primer, kako vaše barve ostanejo skladne in reprezentativne za vašo blagovno znamko.

sqs-varilni-aparati

4. Dodajte vizualne elemente, ki bodo pritegnili pozornost

Ko uporabniki prvič pridejo na vaše spletno mesto, želijo videti elemente, ki pritegnejo njihovo pozornost. Lepa spletna mesta imajo vizualne podobe, ki pritegnejo uporabnike in jih prepričajo, da preverijo podjetje. Dodajo ravnotežje vaši strani in pomagajo razdeliti besedilo.

Na svoji strani lahko uporabite številne vrste vizualnih elementov, vključno s

  • fotografijami,
  • videoposnetki
  • in ilustracijami ali infografiko

Mnoga podjetja bodo uporabila obilo fotografij in video posnetke z namenom večje konverzije. Za oblikovanje spletnega mesta lahko uporabite poljubno število vizualnih elementov.

Ko v svojo spletno stran vključite vizualne elemente, bi morali imeti pomen za vaše podjetje. Ne umeščajte slik zaradi dodajanja slik na svojo stran. Vaše slike bi morale imeti pomen in odražati vaše podjetje in industrijo.

Vključite lahko fotografije svoje ekipe, pisarne, svojih izdelkov ali zaposlenih v akciji, ki opravljajo vaše storitve. Za bolj pristno izkušnjo na svojem spletnem mestu uporabite izvirne slike. Če na svojem spletnem mestu uporabljate preveč generičnih fotografij, bo vaša stran videti neresnična in nepristna.

Primer Grafično oblikovanje Majda Rogelj

Na strani sicer ni preveč fotografij, zgolj ena, a je ta toliko pomembna. Še posebej pri takih, ki smo samozaposleni, je pomembno, da potencialne stranke vidijo, da smo realni. Sicer se raje predstavljam s svojim delom s področja grafično oblikovanje, a vseeno se zavedam, da moja slika pripomore k boljši komunikaciji.

grafično oblikovanje majda rogelj

Na splošno uporaba vizualnih elementov pomaga ustvariti čudovita spletna mesta. Z dodajanjem vizualnih elementov bo vaše spletno mesto bolj privlačno za vaše občinstvo. Če še malce ostanemo pri mojem primeru, vidimo, da je bistveni grafični elementi mojega spletnega mesta ilustracija, kar je konec koncev tudi ena od mojih dejavnosti.

5. Izberite pravo pisavo

Lepa spletna mesta niso osredotočena samo na prave barve in vizualne elemente. Besedilo na vaši strani ima velik vpliv tudi na lepoto vašega spletnega mesta. Ne samo, da je vsebina pomembna, ampak je tudi pomembno, ali lahko občinstvo prebere vsebino.

Vaša tipografija bo vplivala na interakcijo vaše publike na vašem spletnem mestu. Če ste uporabili preveč pisav, ki jih je težko prebrati, bo vaše občinstvo imelo negativno izkušnjo na vašem spletnem mestu. Ne bodo mogli prebrati vaših podatkov in po vaših straneh bo težko brskati.

Izberite pisave, ki dobro delujejo skupaj, in poskrbite, da boste sloge pisav uporabljali na pravem mestu.

6. Testirajte svojo spletno stran

Ko izdelujete čudovita spletna mesta, je pomembno, da zasnovo tudi testirate. Vaš prvi dizajn ne bo vaš najboljši dizajn. Na svojem spletnem mestu boste morali preizkusiti različne elemente, da vidite, kako vplivajo na vaše obiskovalce in izboljšajo vaše spletno mesto.

Testni elementi na vašem spletnem mestu vam bodo omogočili, da vidite, kako lahko spremembe vplivajo na izkušnje vaše publike na vašem spletnem mestu. Vidite lahko, ali izboljšajo uporabniško izkušnjo, ne storijo ničesar ali poslabšajo stanje. To vam daje odličen vpogled v to, kako postaviti svoje spletno mesto v najboljši možni verziji.

testiranje
Primer enega od orodij za testiranje (VIR 1)

Ko na svojem spletnem mestu testirate elemente A/B (2), jih preizkusite enega za drugim. Če poskušate spremeniti preveč elementov, ne boste vedeli, kako vsaka posamezna sprememba vpliva na vaše spletno mesto. Če želite dobiti najbolj jasne rezultate, se osredotočite na testiranje posameznih delov vašega spletnega mesta, da vidite, kako sprememba vpliva na vaše spletno mesto.

Tudi ni nujno, da gre za velike spremembe. Nekaj tako majhnega, kot je sprememba barve gumba CTA, lahko močno vpliva na to, da ljudje kliknejo na ta gumb. Morda boste naredili več manjših sprememb, vendar so dovolj velike, da vplivajo na izkušnje vaše publike na vašem spletnem mestu.

Ključ do ustvarjanja čudovitih spletnih mest je ustvarjanje najboljše različice vašega spletnega mesta. Lahko bi tudi preizkusili ikone na svojem spletnem mestu, da bi ugotovili, ali se ljudje bolje odzivajo na ikone ali napisane besede. Nekatere ikone lahko delujejo bolje za njihovo stran, na primer nakupovalni voziček ali iskalna očala, drugi elementi pa so lahko boljši kot navadno besedilo.

Veselo na delo!

Takole, zapisali smo, zakaj mora biti stran privlačna in tudi, kako to doseči. Predvsem pa je treba vedeti, da v večini primerov velja rek „več je manj“, kar pomeni, da se je potrebno osredotočiti na funkcionalnost, ne samo dizajn. A zmagali boste, ko boste našli pravo razmerje čudovite estetike in uporabniške izkušnje!